Kädentaidon Noste on Suomen Messusäätiön lahjoittama 3000 euron arvoinen palkinto. Noste-palkinnon tavoitteena on nostaa esille ja antaa tunnustusta käsityöalan ansioituneille toimijoille. Noste-palkinto jaettiin tänä vuonna viidennen kerran, ja palkinnon saivat Milla Elo ja Sari Åström heidän luotsaamastaan Kalevala CAL -projektista (Kalevalapeittoprojekti). Palkinnon saaja julkistettiin Kädentaitotapahtumassa Messukeskuksessa 10.11.2017.

 

Noste-palkinto 2017

Noste-palkitut Milla Elo ja Sari Åström

Kalevalaa virkaten

Palkintoraati kiitteli kunnianhimoista ja kansainvälistä projektia, joka sopi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teemaan ja tuo Kalevalan tarinat esiin yllättävässä yhteydessä. Ammattimainen ote näkyy Åströmin ja Elon työssä. Tästä kertovat mm. projektin monipuoliset nettisivut, joilla esitellään hankkeen virkkausmallit, niihin liittyvät tarinat sekä mallien suunnittelijat. Kaikki ohjeet ovat testihenkilöiden testaamia ja ne on käännetty useille eri kielille, malliohjeiden videot on toteutettu pedagogisella silmällä ja ne on julkaistu Youtubessa. Kalevalapeittoprojekti yhdistää ennen näkemättömällä tavalla lukuisat eri tahot aina virkkausmallien suunnittelijoista testaajiin ja kääntäjiin sekä muihin vapaaehtoisosaajiin. Elo ja Åström ovat onnistuneet synnyttämään varsinaisen virkkausilmiön niin Suomessa kuin ulkomailla, ja se osaltaan levittää Suomen kansalliseepoksen tarinaa. Mukaan hankkeeseen on saatu myös kaupallinen toimija, lankakauppa Menita.

Nostetta käsillä tekemiseen

Aiempina vuosina sen ovat saaneet Molla Mills (2013), Tarmo Thorström (2014), Design House Hellapuu (2015) ja Anelma Kervisen Anelmaiset (2016).

Noste palkinnon voi saada yritys, tuote tai toimija, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kädentaitoalan kehitystä ja lisää käsityöalan tunnettuutta Suomessa. Palkinto jaetaan vuosittain syksyn Kädentaitotapahtuman yhteydessä Messukeskuksessa Helsingissä. Palkinnosta päättää kädentaitoalan ammattilaisista koostuva raati.